EFWAH, Keep It Simple Stupid

Ooit begonnen als eerste meiden team in Nederland (team MIETERS) met de robot IDO, is Carlijn verder gegaan als team EFWAH. EFWAH staat voor Everything Fits With A Hammer, haar bouwmotto ook. Waar sommige bouwers alles op de millimeter uittekenen, draaien of frezen werkt Carlijn een stuk minder nauwkeurig. Meestal begint het ontwerp met het kopen van alle onderdelen, welke op een stuk karton gelegd worden. Zo wordt de maat van de bodemplaat bepaalt en zijn alle onderdelen lekker toegankelijk. De eerste versies van de robots bestaan dan ook vaak uit hout, lekker gemakkelijk te bewerken met een decoupeerzaag!

Elke versie wordt ook meegenomen naar events en uitgebreid getest, het liefst gelijk in een vriendelijk gevecht. Als eerste featherweight bouwer in Nederland waren de ‘gevechten’ dan maar tegen heavyweights. Zodra er iets ontdekt werd wat niet goed werkte, kon dat met simpel gereedschap zoals een handzaag, dremel of boormachine direct aangepast worden. Zodra de eerste testen geslaag waren, kon er overgestapt worden naar materialen die iets beter in competitie overleven, zoals polycarbonaat en HDPE. Deze materialen zijn wat lastiger te verkrijgen; maar zijn nogsteeds goed te bewerken met gereedschappen waarmee hout ook bewerkt wordt.

Ondanks dat Carlijn probeert zoveel mogelijk te werken met simpele technieken en materialen, bleek het aluminium frame toch te zwak te zijn. Lassen is iets wat niet iedereen zomaar in huis kan doen, maar het apparaat en de ijzeren buizen komen wel van de bouwmarkt. Hiermee is de spirit dat iedereen robots kan bouwen toch redelijk in stand gebleven. En dat dit ook goede robots kunnen zijn, is ook gebleken toen team EFWAH 1ste werd in het Duitse Mad Metal Event Volume 2.

Carlijn maakt ook graag gebruik van unieke materialen, een voorbeeld hiervan is Duotec, een sterk soort klitteband waarbij ze meerdere lagen dun polycarbonaat op de voorkant van haar antweight Fuzzy Buzzy had geplaatst. Door het gebruik van Duotec kon ze na elk gevecht de beschadigde platen gemakkelijk vervangen en doordat er een sandwich van lucht polycarbonaat en lucht op de voorkant van de ant zat, kon ze ook recht op de tegenstander zijn wapen inrijden. Het materiaal haalde het de energie uit het wapen met de hoop dat de tegenstander uit de arena geduwd kon worden. Helaas gaf het zo’n klap dat beide ants weggeslingerd werden en uiteindelijk landde Fuzzy Buzzy uit de arena, maar het leverde wel de Most Destroyed Award op šŸ™‚

Iets / Etwas / Someting was de raptorweight van team EFWAH. Deze robot bestond uit een compact centrum, met daarop 2 platen welke een wig vormen. De platen waren van HDPE en zaten op de punten en bij het centrum vast. Hierdoor waren de platen zeer flexibel en als er bijvoorbeeld een flipper vanaf de zijkant in kwam, duwde hij de platen alleen even open, maar veerde ze daarna weer terug. Het compacte centrum bestond uit een gekochte setup van speed700 motoren, reductie kasten en HDPE wielen, ScorpioXXL speedcontroller, 4s LiFePo4 batterij en Dx6i zender/ontvanger. Het centrum en de achterwand werder beschermd door 10 mm HDPE en om te voorkomen dat Iets op zijn achterkant kon blijven liggen, zat hier een handvat. (ook handig voor transport). Deze setup was bedoelt als start van een featherweight waar nog een modulair wapen van 6 kg bij kon, maar uiteindelijk bleek Iets zo ook al redelijk goed mee te kunnen komen met de feathers en werd het 3de in 2011.

Scroll to Top