Babeth's Kookhoek

Alles behalve RobotWars, korfbal, BB, etc...

Moderator: Moderators

User avatar
Babeth
Posts: 3345
Joined: Sat Aug 16, 2003 1:43 pm
Location: Vilvoorde (B)
Contact:

Post by Babeth » Tue Dec 14, 2004 5:47 pm

Recept van de week: Babeth's Succulent Surimi Slaatje

Men neme:
- sojascheuten (even in kokend water laten schrikken)
- komkommer
- rode paprika
- surimi
- mayonnaise
- peper

Bereiding:
- snij de komkommer en de rode paprika in mooie smalle reepjes
- snij de surimi in mooie smalle reepjes
- voeg de sojascheuten en de surimi toe aan de komkommer en de paprika
- mengen met mayonaise en kruiden met peper naar smaak
- eventueel kan men ook nog tomaatreepjes en gensipperde lente-uitjes toevoegen

Aan tafel !
- schik het slaatje mooi op een langwerpig bord of dienblad
- is ideaal als voorgerechtje of als bijgerecht

Volgende keer: Babeth's Noedelgeknoei
[color=indigo]I think, therefore I'm dangerous.[/color]

http://thehouseofchaos.wordpress.com/

User avatar
Babeth
Posts: 3345
Joined: Sat Aug 16, 2003 1:43 pm
Location: Vilvoorde (B)
Contact:

Post by Babeth » Tue Dec 28, 2004 6:44 pm

Recept van de week: Babeth's Noedelgeknoei

Men neme:
- noedels (klaar voor de pan)
- champignons gesneden
- surimi in blokjes
- witte kool in reepjes
- gele paprika in reepjes
- knoflookpoeder
- "slakruiden" van peterselie, knoflook en ajuin
- peper
- maïsolie voor het bakken
- eventueel ketjap manis

Bereiding:
- maak een grote pan of wok warm met een paar lepels maïsolie erin
- voeg de champignons, witte kool, gele paprika en surimi toe, eventjes roerbakken
- kruiden met knoflookpoeder, peper en slakruiden
- voeg de noedels toe
- overgiet alles met wat ketjap manis
- enkele minuten roerbakken op een matig vuur

Aan tafel !
- kan allemaal lekker in een kom

Volgende keer: Babeth's Roemmelpot
[color=indigo]I think, therefore I'm dangerous.[/color]

http://thehouseofchaos.wordpress.com/

User avatar
Babeth
Posts: 3345
Joined: Sat Aug 16, 2003 1:43 pm
Location: Vilvoorde (B)
Contact:

Post by Babeth » Thu Jan 13, 2005 4:40 pm

Recept van de week: Babeth's Roemmelpot

Men neme:
- rundsstoofvlees
- varkensspek
- enkele winterpenen
- champignons
- krielaardappeltjes
- zakje gedroogde Jagerssaus
- provençaalse kruiden
- peper
- knoflookpoeder
- bakmargarine
- water
- beetje maïzena opgelost in water

Bereiding:
- snij het stoofvlees en spek in blokjes
- kruiden naar smaak met provençaalse kruiden, peper en knoflookpoeder
- braad ze in een pan tot ze mooi aangebruind zijn
- snij de penen, champignons en de aardappeltjes in schijfjes
- doe water in een kookpot, voeg het vlees en de groenten toe (ze moeten net onder water staan)
- kruiden met provençaalse kruiden, peper en knoflookpoeder
- laat minstens een half uur sudderen (check het waterpeil en voeg eventueel wat water toe)
- doe de jagerssauspoeder in de pot en roer goed om tot het opgelost is
- doe een eetlepel maïzena en wat water in een kommetje en roer tot er geen klontertjes meer zijn, giet en roer het mengsel in de pot
- laat nog een minuutje of 3 doorsudderen, goed roeren

Aan tafel !
- serveer in diepe soepborden of kommetjes
- geef er lekker grof brood bij
- je kunt naar smaak andere groenten gebruiken
- smeer een boterham in met mosterd en voeg het toe tijdens het sudderen, dit geeft wat meer smaak, hetzelfde geldt trouwens voor bier

Volgende keer: Babeth's Titanicske
[color=indigo]I think, therefore I'm dangerous.[/color]

http://thehouseofchaos.wordpress.com/

User avatar
Babeth
Posts: 3345
Joined: Sat Aug 16, 2003 1:43 pm
Location: Vilvoorde (B)
Contact:

Post by Babeth » Tue Jan 25, 2005 12:42 pm

Recept van de week: Babeth's Titanicske

Men neme:
- Ijsbersla
- scampies 200 g
- surimi 200 g
- sojascheuten
- lookpoeder
- tijm
- peper
- bakmargarine of olie
- maïs
- mayonaise

Bereiding:
- bak de scampies met knoflookpoeder in een wok
- snij de ijsbergsla in redelijk grote stukken
- snij de surimi in blokjes
- doe alles in de wok en voeg de maïs, sojascheuten, tijm en peper toe
- lichtjes roerbakken (de sla mag niet te slap worden)
- in een kom overscheppen en mengen met mayonaise
- voeg peper toe naar smaak

Aan tafel !
- in plaats van de ijsbergsla kan men ook witte kool of Chinese kool gebruiken
- echte krab toevoegen geeft extra smaak
- de mayonaise kan vervangen worden door cocktailsaus

Volgende keer: Babeth's Ketchupjapknorpot
[color=indigo]I think, therefore I'm dangerous.[/color]

http://thehouseofchaos.wordpress.com/

User avatar
Babeth
Posts: 3345
Joined: Sat Aug 16, 2003 1:43 pm
Location: Vilvoorde (B)
Contact:

Post by Babeth » Thu Feb 17, 2005 1:45 pm

Recept van de week: Babeth's Ketchupjapknorpot

Men neme:
- varkenslapjes
- varkensspek
- champignongs
- winterpenen
- ui
- ketchup
- ketjap manis
- cayennepeper
- gewone peper en zout
- bakmargarine
- maïzena of sausbindmiddel

Bereiding:
- snij het varkensvlees en de spek in blokjes
- maak in een wok een mengsel van boter, ketchup en ketjap manis
- roerbak het vlees in de saus, laat eventjes doorsudderen
- giet de inhoud van de wok in een kookpot en doe er water bij tot alles goed onderwater zit
- snij het ui, de winterpenen en de champignons en voeg ze toe aan het kokend mengsel
- kruiden naar smaak
- ketjap en ketchup toevoegen
- doe een eetlepel maïzena in een schaaltje en vermeng het met water (moet eruit zien als melk) of volg de aanwijzigingen van het sausbindmiddel
- giet dat in de pot en blijf een minuutje roeren

Aan tafel !
- te serveren met rijst of gebakken aardappeltjes
- je kunt er eventueel blokjes ananas bijdoen maar dan wordt het gerecht wel zoeter
- probeer het zo pikant te maken als je kunt verdragen


Volgende keer: Babeth's Tagliamoeh
[color=indigo]I think, therefore I'm dangerous.[/color]

http://thehouseofchaos.wordpress.com/

User avatar
Babeth
Posts: 3345
Joined: Sat Aug 16, 2003 1:43 pm
Location: Vilvoorde (B)
Contact:

Post by Babeth » Sun Mar 13, 2005 3:47 pm

Recept van de week: Babeth's Tagliamoeh

Men neme:
- tagliatelli
- verse champignons, in reepjes gesneden
- biefstuk in blokjes
- zakje "Jagersaus"
- wat olijfolie
- bakmargarine (of maïsolie)
- peper
- knoflookpoeder

Bereiding:
- kook de tagliatelli volgens de aanwijzingen op de verpaking met een scheutje olijfolie erbij
- laat uitlekken in een vergiet
- braad de blokjes biefstuk in bakmargarine of maïsolie
- doe er peper en knoflookpoeder op naar smaak
- doe er de champignons bij, lekker doorwokken (wilt zeggen: tijdje bljiven roeren)
- maak ondertussen de Jagersaus klaar (volg aanwijzingen op de verpakking)
- giet die saus uit over de biefstuk en champignons
- schep de tagliatelli eronder

Aan tafel !
- je kan ook verschillende soorten paddestoelen gebruiken
- vervang eventueel de peper door cayennepeper

Volgende keer: Babeth's Scampifungi
[color=indigo]I think, therefore I'm dangerous.[/color]

http://thehouseofchaos.wordpress.com/

User avatar
Babeth
Posts: 3345
Joined: Sat Aug 16, 2003 1:43 pm
Location: Vilvoorde (B)
Contact:

Post by Babeth » Sat Apr 09, 2005 11:40 am

Recept van de week: Babeth's Scampifungi

Men neme:
- spirellis
- knoflook
- verse champignons
- zakje champignonsaus
- cayennepoeder
- scampis

Bereiding:
- kook de spirellis volgens de aanwijzingen op de verpakking met een scheutje olijfolie erbij
- laat uitlekken in een vergiet
- snij de chamignons in schijfjes
- schil de knoflookteentjes en hak ze fijn
- ontdoe de scampis van hun pantsertjes en bak ze in een pan met olie of ander braadspul en lekker veel knoflook en cayennepoeder tot ze mooi opgekruld zijn en wit/helder oranje zien
- doe er daarna de champignons bij en blijf even roerbakken
- maak ondertussen de champignonsaus klaar volgens de aanwijzingen op het zakje
- giet de saus bij de champignons en de scampis
- gooi er de spirellis bij en wat verder roerbakken/sudderen

Aan tafel !
- wie liever geen cayennepeper gebruikt kan ook gewone peper en wat paprikapoeder gebruiken
- knoflook is het lekkerst vers maar kan ook als poeder


Volgende keer: Babeth's Gekaptpateeke
[color=indigo]I think, therefore I'm dangerous.[/color]

http://thehouseofchaos.wordpress.com/

User avatar
KASAP
Posts: 649
Joined: Mon Jul 28, 2003 7:39 pm
Contact:

Post by KASAP » Sun Apr 10, 2005 1:27 pm

Is het niet beter om dit Babeth's gerechten topic te noemen?
Euhm...

User avatar
Babeth
Posts: 3345
Joined: Sat Aug 16, 2003 1:43 pm
Location: Vilvoorde (B)
Contact:

Post by Babeth » Mon Apr 11, 2005 5:21 pm

Tja, zolang er geen andere vrijwilligers zijn om onderwerpen aan te brengen die lijken op wat de Libelle gewoonlijk uitbraakt moet ik eenzaam in de branding staan met mijn receptenhoekje.
[color=indigo]I think, therefore I'm dangerous.[/color]

http://thehouseofchaos.wordpress.com/

User avatar
Zenith
Site Admin
Posts: 1210
Joined: Sun Jul 27, 2003 9:58 pm
Location: Rotterdam
Contact:

Post by Zenith » Mon Apr 11, 2005 6:31 pm

Draadje renamed.

User avatar
tartarus2004
Posts: 479
Joined: Sun Feb 01, 2004 8:44 pm
Location: Limbabwe
Contact:

Post by tartarus2004 » Wed Apr 13, 2005 11:29 am

even een kooktip.
Mocht je niet weten hoe je sojascheuten, of een eitje moet laten schrikken, als volgt:

Breng water aan de kook.
Leg voorzichtig het ei (even als uitgangspunt) in het water.
doe 3 stappen achteruit.
En sping, luid schreeuwend en zwaaiend met je armen, in 1 keer terug naar het pannetje.

klaar
ja, dat is hem met de paplepel ingeslagen
Robots: - titANTarus
- TBA

User avatar
KASAP
Posts: 649
Joined: Mon Jul 28, 2003 7:39 pm
Contact:

Post by KASAP » Wed Apr 13, 2005 12:39 pm

tartarus2004 wrote:even een kooktip.
Mocht je niet weten hoe je sojascheuten, of een eitje moet laten schrikken, als volgt:

Breng water aan de kook.
Leg voorzichtig het ei (even als uitgangspunt) in het water.
doe 3 stappen achteruit.
En sping, luid schreeuwend en zwaaiend met je armen, in 1 keer terug naar het pannetje.

klaar
Doe dit wel met een hardgekookt ei, want als 't uit de pan springt smeert dat minder
Euhm...

User avatar
Babeth
Posts: 3345
Joined: Sat Aug 16, 2003 1:43 pm
Location: Vilvoorde (B)
Contact:

Post by Babeth » Wed Apr 13, 2005 1:43 pm

Moet je eens een kreeft koken. Het is de bedoeling dat die levend het kokende water ingaat: kreeft erin, deksel erop, bakstenen stapelen op het deksel.
We hebben een kreeft geweten die 6 bakstenen kon tillen. :shock:
[color=indigo]I think, therefore I'm dangerous.[/color]

http://thehouseofchaos.wordpress.com/

User avatar
Babeth
Posts: 3345
Joined: Sat Aug 16, 2003 1:43 pm
Location: Vilvoorde (B)
Contact:

Post by Babeth » Thu Apr 21, 2005 3:26 pm

Recept van de week: Babeth's Gekaptpateeke

Men neme:
- 300 gram gehakt
- 1 flinke ajuin
- 1 gele paprika
- +/- 500 gram champignons
- +/- 200 gram reepjes witte kool
- cayennepeper naar smaak
- 1 ei
- kruimeldeeg op bakpapier

Bereiding:
- zet de oven op 220°C of stand 7 om voor te verwarmen, bakplaat of grill in het midden van de oven hangen
- snipper de ajuin fijn
- snij de paprika en champignons in blokjes en de witte kool in reepjes
- meng het gehakt met een ei en de groente
- cayennepeper naar smaak toevoegen
- leg het bakpapier met het kruimeldeeg in een ronde vorm met opstaande randen en schik het gehakt erin
- probeer met de randen van het kruimeldeeg een dakje te maken over het gehakt heen
- zet in de oven en laat 30 à 40 minuten bakken

Aan tafel !
- je kunt het ei ook vervangen door platte kaas
- paneermeel kan het gehakt steviger maken zodat het minder snel uiteenvalt bij het verdelen en opscheppen
- als je verse champignons gebruikt kunnen die veel vocht verliezen bij het bakken wat het deeg zacht zal maken, om dat te vermijden kun je ze beter eventjes apart bakken in een pan en dan pas bij het gehakt voegen of champignons uit blik gebruiken

Volgende keer: Babeth's Vanallessla
[color=indigo]I think, therefore I'm dangerous.[/color]

http://thehouseofchaos.wordpress.com/

User avatar
Babeth
Posts: 3345
Joined: Sat Aug 16, 2003 1:43 pm
Location: Vilvoorde (B)
Contact:

Post by Babeth » Sun Dec 02, 2007 3:47 pm

Bon, we zullen deze oude draad eens laten herrijzen. Vooral omdat ik vandaag met een zeer lekkere stoverij bezig ben... Het lijkt een beetje op mijn Roemmelpot die ik hier eens eerder beschreef, maar er zijn verschillen.

Recept van de week: Babeth's Pruttelpot

Men neme:

- 400 gram rundsstoofvlees (in blokjes van +/- 2 cm)
- 300 gram spek (in blokjes van +/- 2 cm)
- 3 boterhammen dik besmeerd met mosterd (neem bij voorkeur oudbakken brood)
- 200 gram winterpenen (in blokjes of schijfjes)
- 2 à 3 paprika's (naar gelang de grootte, in kleine blokjes)
- 2 à 4 Spaanse pepers (naar gelang de grootte en voorkeur, in snippers)
- zo'n 6 tot 8 flinke aardappelen (in blokjes) of een 800 gram-blik krielaardappelen
- flinke snuif lookpoeder
- flinke snuif paprikapoeder
- flinke snuif cayennepeperpoeder
- snuif vijfkruidenpoeder (bij de Toko te vinden)
- behoorlijke snuif gemalen Sezchuan-peper (ook van de Toko)
- 10 blaadjes basilicum
- 6 bouillonblokjes van runderbouillon
- 3 liter water
- een eetlepel of 2 Maïzenapoeder (of een ander bindmidddel) en water om het erin op te lossen

Bereiding:
- braadt het vlees aan met wat boter of olie in een grote stoofpot tot het rundsvlees mooi bruin ziet
- kruidt tijdens het braden met de look-, paprika-, cayennepeper- en vijfkruidenpoeder, alsmede de Sezchuan-peper, de hoeveelheid naar gelang uw goesting
- doe er 3 liter water met 6 bouillonblokjes bij, alsmede de basilicumblaadjes
- doe er de boterhammen met mosterd bij, mosterdkant naar onder
- laat een uurtje of 2 pruttelen op een zacht vuurtje
- doe er de wortelen en paprika's bij
- doe er de aardappelen bij
- laat verder pruttelen voor een uurtje of 2
- doe er de Spaanse pepertjes bij
- los de Maïzena op in het water met een garde en voeg het al roerend toe aan de stoofpot
- laat het nog een paar minuutjes zachtjes pruttelen en indikken
- vis de basilicumblaadjes eruit
- de Pruttelpot is klaar en kan met wat brood genuttigd worden

Opmerkingen:
- dit gerecht is berekend voor 3 personen, ideaal gezien voor 2 dagen (de volgende dag is het namelijk nòg lekkerder)
- ge kunt er andere groenten indoen, naar gelang uw voorkeuren
- gewoonlijk is 3 à 4 uur zachtjes koken voldoende voor een lekkere stoverij, maar langer mag ook, zie alleen dat het niet aan zal branden
- met "pruttelen" bedoel ik "zachtjes koken", dat wilt zeggen: zet het vuur niet te hoog, maar kijk hoe laag je het kunt zetten zodat de stoverij nog steeds lichtjes kookt
[color=indigo]I think, therefore I'm dangerous.[/color]

http://thehouseofchaos.wordpress.com/

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests