Materiaal Keuze! Bepansering + Frame

Het forum voor alle technische vragen en antwoorden

Moderator: Moderators

mauritzzkabel
Berichten: 42
Lid geworden op: di dec 11, 2007 10:08 pm

Materiaal Keuze! Bepansering + Frame

Bericht door mauritzzkabel »

Heej,

Als profielwerkstuk, schoolproject, gaan we een featherweight robot maken. We hebben alle delen van Real Robot (Robot tijdsschrift), dit gebruiken we als een soort handleiding voor het maken van onze robot. Uiteindelijk wordt het een soort proefversie, met misschien een "echte" daarop volgend.

Aangezien het voor school is, voldoet een robot alleen helaas niet. Er moet een verslag inkomen. Een hoofdstuk is materialen. Hierin moeten we de verschillende materialen voor bespansering en frame behandelen.

Algemeen:
Dichtheid:
Voordelen:
Nadelen:

Aangezien onze robot, een proefversie wordt, is deze van MDF (gratis van GAMMA :D ). Maar we moeten dus ook behandelen welk materiaal we voor bepansering en frame zouden kiezen, als we alles voor mogelijk hadden. Geld, werkplaats e.d

Laat ons weten welke materialen jullie zouden kiezen!
Gebruikersavatar
inventor
Berichten: 2575
Lid geworden op: ma aug 04, 2003 6:58 am
Locatie: Numansdorp

Bericht door inventor »

Als je wilt gaan beargumenteren waarom je in dit geval MDF gekozen hebt zul je materiaaleigenschappen met elkaar moeten gaan vergelijken om zo je keuze te kunnen onderbouwen. Enkele voorbeelden van deze eigenschappen die van toepassing zijn:

Soortelijke dichtheid [kg/m3]
Elasticiteitsmodulus [Pa]
Treksterkte [MPa]

Natuurlijk kun je ook termen zoals bewerkbaarheid, leverbaarheid en prijs meenemen in je beargumentering. MDF is een stuk makkelijker te bewerken, te verkrijgen en tegen een relatief veel lagere prijs dan bijvoorbeeld Aluminium. Daarmee kan je al goed onderbouwen waardoor je MDF gekozen heb.
True science is not measured by its successes, but by its ability to learn gracefully from its failures.
Alexander
Berichten: 1068
Lid geworden op: di aug 23, 2005 9:46 pm
Locatie: Delft

Bericht door Alexander »

kiezen voor hardox staal, titanium of aluminium ;) dat zijn geloof ik de meest gebruikte metalen in battlebots. ook word er veel gebruikgemaakt van de plastics polycarbonaat (=lexaan) en hdpe

(en natuurlijk gewoon normaal staal voor het frame, omdat het goedkoper is dan hardox en makkelijker te bewerken... (makkelijk lasbaar e/d)
[sig?]
Gebruikersavatar
Carlijn
Berichten: 1575
Lid geworden op: di jul 29, 2003 12:16 pm
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Bericht door Carlijn »

Hebben jullie de bouwen teksten hier op de site al gelezen? (links in het menu bouwen en dan rechts in het scherm het menu).

Daar staat een heeel hoofdstuk in over verschillende materialen.
Team EFWAH: Everything Fits With A Hammer
www.EFWAH.nl